Airsoft

DevGru

Azt hiszem végre ideje lenne írnom egy kicsit bővebben a kedvenc hobbimról, az Airsoftról, ha már annyit játszom 🙂

Hát először is a puszta tények. Már lassan ez a hetedik éve annak, hogy belekezdtem az Airsoftozásba, és azt kell mondjam, a mai napig sem untam meg. Ha Amerikában élnénk már lehet katona lennék 🙂 A kezdetek persze nem voltak könnyűek, főleg mert akkor még annyira kezdő voltam, hogy azt egyszerűen el sem hiszem. Szerencsére azóta már rengeteget tanultam, köszönhetően annak a pár embernek, akikkel együtt játszottam, sok sok éven át.

Első komoly Airsoft csapatom az FTD (First Templare Division) volt, ahol Skót, Maze, Sko voltak leginkább azok a meghatározó emberek, akik segítettek, vezettek azon az úton, hogy minél többet elérjek. Az FTD -nek viszont megvoltak számlálva a napjai sajnos. A csapat túl nagy volt, akárcsak az elvárások közti különbségek, így a csapat felbomlott. A vége fele én is erősen leengedtem, nem volt kedvem a játékhoz, nem volt kedvem erőlködni, úgyhogy a “szakításnak” éppen ideje is volt.

Következő csapatom a DevGru volt. Eleinte azt hittem, hogy valami fejlesztő csapatnév 🙂 persze nagyot nem tévedtem, csak épp nem játékfejlesztők, hanem az Amerikai Navy Seal speciális egysége (Ők azok, akik elkapták Osama Bin Ladent, ha hinni lehet a pletykáknak). Mondanom sem kell erősen kételkedve fogadtam, mind a csapatot, mind a nevet, amit választott. Sajnos eléggé sok negatív példát láttam.
Itt is nehezen indult be a kedvem … de aztán jött a változás. Lassan megismertem az új csapat tagokat és felfedeztem, hogy van benne potenciál. Lettek csapat gyakorlók, kezdtük kiismerni a másikat, érteni, ki, mit és miért csinál úgy, ahogy, és láttam, az emberek itt komolyan veszik, nincs eltérés abban, amit és ahogy csinálni akarjuk és ez tetszett, és szerencsére mondhatom, hogy tetszik, hisz jelenleg is ennek a csapatnak a tagja vagyok, és ha a fizikai adottságaim lehetővé teszik, maradok is még jó sokáig!
A csapatról, játékokról a http://www.devgru.hu oldalon lehet olvasgatni!

No, hát ennyi elég is rólam, hisz eléggé unalmas tud lenni 🙂 játék élményekért pedig a DevGru oldalát javaslom. Beszélnék kicsit az Airsoftról.

 

Előszó

Nézzük csak. Semmiképpen sincs arról szó, hogy az Airsoft fegyvermániás idióták játéka lenne, akik csak arra készülnek, hogy bármilyen fasiszta érdekeknek fegyverrel adjanak érvényt. Erről szó sincs. Az igazat megvallva, párszor már kerültünk olyan helyzetbe, hogy a “civilek” ennek néztek minket, de én soha nem találkoztam ilyenekkel. Az Airsoft játékosok egy része igazi katona, vagy volt katona, rendőrök, tűzoltók, mentősök. Általában olyan emberek, akikre azt mondjuk: jó fejek. Segítőkészek, önfeláldozóak, tudják mi az a bajtársiasság és a becsület (mindenféle ősmagyar felhang nélkül kell ezt érteni!).

 

Hogy mi is az Airsoft?

Hát, lehet, hogy nem a legjobban fogom megfogalmazni, de azért remélem. Az Airsoft harci szimuláció. Egy játék, ahol az egyszerű ember katonának érezheti magát, ha csak rövid időre is. A fegyverek, felszerelés miatt nagyon élethű, és félre értés ne essék, nem csak arról szól, hogy az ember megy és húzza a ravaszt! Sokkal inkább ész és kitartás játék. Persze ha az ember ésszel csinálja. Az Airsoft nagyon különbözik a Paint Balltól. Itt sokkal inkább valós, katonai szituációk vannak, a modern hadseregekből vett alakulatokkal, egységekkel, felépítéssel. Míg a Paint Ball -ban, ami inkább sport, a játékosoknak nincs konkrét beosztása, egyszerűen csak lőniük kell a kb. ugyan olyan fegyvereikkel egy helyre. Ezzel szemben az Airsoftban vannak lövészek, mesterlövészek, támogató emberek, a csapatokban vannak csapat parancsnokok, raj parancsnokok, rádiósok, orvosok. (Remélem a DevGruban lesz felderítő mesterlövész is) Mindezeket egybegyúrva a feladatok is speciálisak. Egy pont bevétele, megtartása, az ellenség felderítése, egy célpont megsemmisítése (persze minden csak szimulálva).

Egy nagyon fontos különbség azért van a Paint Ball és az Airsoft között, ez pedig a találat jelzése. Az Airsoftban 6mm es BB nek nevezett tömör műanyag lövedékeket lövünk ki, amik nem hagynak semmilyen nyomot a ruhán, jobb esetben a bőrön sem, így az Airsoft a becsületesség játéka (ezért nem is lehet nagyon sport belőle, szerencsére).

 

Milyen egy Airsoft játék?

Itt azért sok válasz létezhet, ami leginkább attól függ, hogy ki és milyen játékot szervezett. De vegyük a legjobb esetet (amiben mostanában újra egyre több részem van), azaz, hogy a szervezők és a játékosok jó játékot hoznak össze.
Persze jó csak annak lehet, akinek alapvetően van affinitása az ilyesféle dolgok iránt. Aki gyűlöli a katonás dolgokat, nem szereti a fegyvereket és a nehéz feladatokat, annak az Airsoft nagyon nem fog tetszeni, mert csak erről szól. Igazából annak sem ajánlom, aki képtelen a komoly gondolkozásra, az érett viselkedésre, mert ez nem az Unreal Tornament, itt nem működik, hogy kirántott pisztollyal rohansz arra, amerről a legtöbbet lőnek.
Nem is tudom pontosan leírni az élményt, akárcsak az igazi katonáknál, itt is, ezt meg kell tapasztalni (nagyon nagy szerencsénkre ez közel sem olyan veszélyes). Mindazok, akik az ellenségeink, a játék végén a barátaink!
Jó érzés tudni, hogy egy csapat tagja vagyok, egy olyan csapaté, ahol számíthatok a másikra és ebben a légkörben végezhetem a feladatom, amit a játék közben rám, illetve a csapatra bíznak. Kicsit olyan, mintha én is igazi kommandós, a Navy Seal elit egységének egy tagja lennék, ami büszkeséggel tölt el, még akkor is, ha tudom, hogy én 6-8 óra után haza megyek, a jó meleg fürdőhöz, hogy a lövedékek, amik eltaláltak, csak műanyag.

 

Milyenek a felszerelések?

Igen, direkt ezt írtam, mert nem csak a fegyverről van szó, azaz most arról nem lesz. Mint már írtam ez egy harci szimuláció, amit, ha az ember komolyan veszi nem arról szól, hogy valami melegítőben rohangálok mint a bolond. Nem véletlenül foglalkoznak a modern hadseregek egyenruha fejlesztéssel. Az egyenruha tehát fontos, akárcsak a rengeteg kiegészítő. Első sorban a bakancs. A bakancs nagyon fontos, ez, az ami a bokát tartja, ami megvéd attól, hogy ha üvegbe lépsz, szétvágd a talpad. Tehát fontos, hogy kényelmes bakancsa legyen az embernek, illetve hogy semmiképpen se legyen acélbetétes! Az maradjon a punkokra.
A bakancs után jöhet az egyenruha. Nem mindegy ám, hogy milyen. A legfontosabb a színezet és a minta. Nem mindegy, hogy kicsiny hazánkban (ahol a játékok 100% -a zajlik) kellően rejt-e az adott ruha. A színek mellett a szabás mintája is fontos, hogy kényelmes legyen, illetve legyen elég zsebe. Mindezek mellett a ruha minősége is fontos, hiszen strapabírónak kell lennie.
Ami jól jöhet még az a sapka, vagy sisak, kinek mi tetszik, térdvédő, ami szinte elengedhetetlen, hisz az ember sokszor térdel le és a térdvédő nem csak a földet éréskor csökkenti a térdet ért ütést, de védhet akkor is ha éppen bele térdelnénk valamibe.
A kesztyű. Hasznos dolog, mert sokszor védi a kezet, nem idegesít mibe nyúltál bele, segít fogni és felszívja az izzadságot (ez fontos szempont nagyon!).

 

Milyenek a fegyverek?

Erről már írtam itt is, és írtam a DevGru oldalán is. Érdemes inkább azokat elolvasni 🙂
A lényege az Airsoft fegyvereknek, hogy az eredeti fegyverek pontos más kívülről. Emiatt van azaz érzése az embernek, hogy igazi katona 🙂

A lényeg a lényeg. Aki szereti a fegyvereket, aki szeretett kiskorában fegyverezni, aki szeret sportolni és keres valami olyat, amihez komoly agymunka is kell, nem csak kitartás, annak ajánlom az Airsoftot. Lehet, hogy kívülről csak műanyag fegyveres puttyogtatásnak tűnik, de igazából nagyon komoly csapatmunka.

 

Airsoft fórum: http://www.softair.hu
Magyar Airsoft szabályzat: http://www.softair.hu/airsoft/szabalyzat.html