Linux Linux .. ég veled …

No hát, meg is lett az uninstall … sajnos azt kell mondjam idegesítő egy dolog ez a linuxos grafikus felület. Mivel a Gnome annyira nem tetszett és több volt benne az apró bug, mint amennyit el tudtam volna viselni, így hát úgy döntöttem vissza teszem a KDE-t hisz az szebb és több szolgáltatás van benne (pl átállítható a bejelentkező képernyő Mosolygó arc)

Pár perc install után, gondoltam feltelepítem az új Nvidia Drivert … na ez nem ment, sajnos a modul, amit le akart cserélni használatban volt (pár Ubuntu weboldal írt arról, hogy kell eltávolítani, de nem volt kedvem egyszerű felhasználóként Linux kernel source al bajlódni …) semmi baj, a KDE ben van egy driver telepítő, ami igaz, hogy fél évvel régebbi, de állítólag megbízható drivert telepít. Itt b@sztam el … először az ablak effectusokról beszélt, hogy hát azokat nem lehet aktiválni, mert valamiért nem lehet, nézzem meg az X11 konfigurációját (persze Mosolygó arc rohantam is Mosolygó arc), nem baj mondom, akkor legyen restart … újra indítottam, erre csak a kis monitoron volt kép, de a taskbar az eltűnt … oké akkor restart, erre valami lefagyott és feljött egy ablak, hogy küldjem el a hibajelentést, mondom oké, mehet, nincs jogom hozzá, oké, akkor nem Mosolygó arc restart megint … semmi változás, megnéztem az xorg.conf ot, ami mindossze 83 byte méretű volt, valami csak nagyon kevés információt mentett ki, nem baj felülírtam a mentéssel, majd indítottam a KDM et …

Most már volt 2 monitorom, de a menü sehol, ablakokat nem lehetett áthúzni és a nagy monitoron nem érzékelte ha billentyűt ütöttem le … mindezek mellé persze az ablakok kereteit rosszul renderelte …

Tudom, tudom, én voltam a béna mert az XY kernel beállítással, meg ha a megfelelő modult és a proc file system bizonyos helyére … nem érdekel … a Linux 10 év alatt eljutott oda, hogy tud valahogy dual monitort kezelni … kell neki még 10 év hogy grafikus felületet is tudjon kezelni …

Lássuk be (én belátom), hogy az eddig szkandált jelszavak idejét múltak (amennyiben desktop PC nek akarjuk használni!!)

– Nem stabilabb (4 szer fagyott le, abból 2 szer úgy, hogy csak a reset segített)

– Nem szebb (a Windows 7 Aero összeszedettebb, átgondoltabb és nincs render hiba, sem kilógó betű)

– Nem egyszerűbb (sokkal sokkal sokkal bonyolúltabb)

– Valóban testre szabhatóbb, csak ebben az esetben a stabilitás ami amúgy sem csúcs, egyszerűen a 0 ra zuhan

– Nem gyorsabb (az ablakok renderjei, a mozgatás mind sokkal sokkal lassabb volt)

– Nem tud többet (még 1 szaros blog szerkesztőt se lehet találni rá, ami legalább tized annyit tudna mint a Windows Live Writer)

– Nem biztonságosabb (kéri a jelszót mint az őrült mindenhez, teljesen feleslegesen, amivel annyit ér el, hogy mindenki mindenre csak beírja, mert hát lássuk be az egyszerű felhasználó nem fogja tudni megállapítani, hogy az a valami vírus-e, csak azt látja ez is valami bonyolult ezer paraméteres parancs mint a többi)

 

Szóval számomra, komoly akarás után is a Linux (GRAFIKUS FELÜLETE!! ezt szeretném nagyon hangsúlyozni), komoly bukás volt. Még úgy is, hogy állítólag valamennyire értek hozzá … teljesen használhatatlan, mert nem tudok mást mondani, az volt, használhatatlan, fagyott, eltűntek a beállítások, nem volt 3D gyorsítás …még szerintem 2D se … szóval Windows – Linux 10 – 0

Azt a 22.000 ft ot amibe egy Windows 7 Home 64 Bit OEM kerül azt bőven megéri kifizetni egy Ubuntu Linux helyett,mert az ember igényes, minőségi szolgáltatásokat és operációs rendszert kap, az ingyenes buhera OS helyett … (az a baj ez minden open source free dologra igaz, csak vannak akik nem látják be …)

Windows 7

Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu … azaz Linux

Igen … eljött az idő és telepítettem egy Linuxot. Persze nem Debiant, hanem egy szép Kubuntu-t!

"Ubuntu: Az alap ubuntu kiadás, ami Gnome kezelő felületet tartalmaz

Kubuntu: Az ubuntu kiadás, csak KDE kezelő felülettelUbuntu

Xubuntu: XFCE kezelő felületű ubuntu kiadás"

Hát vegyesek az érzéseim azaz igazság. Először is a telepítés nagyon gyors és kényelmes volt. Csak le kellett töltsek egy 1.5 MB os exe-t a Windowsra, egy kis telepítés, ahol kiválaszthattam, hogy hova szeretném logo-kdetelepíteni és már mondta is hogy boolthatok! Na mondom ez már igen, akkor nyomás. Szépen be is épült a windows boot ba, azaz választhattam az Ubuntu Linuxot. Hajrá! Hát a KDE változott azóta amióta utoljára láttam, de csak kinézetben. Egyszerűen nem értem, hogy miért nem mennek rá arra, hogy kijavítgassák a bugokat, ahelyett, hogy szinte értelmetlen featureöket építenek bele. Azt meg kell hagyni, hogy nagyon szép lett, és rengeteg olyan grafikai elem van benne, ami a windowsban is benne lehetne (pl ami nagyon tetszett, hogy mozgatáskor az ablakok deformálódtak, áttetszővé váltak, stb)

No de miközben ezen sorokat írogattam, észrevettem, hogy van Gnome hoz Windows 7 Theme, Gnomeúgyhogy úgy döntöttem feltelepítem inkább azt, hátha valamivel jobb lesz. Meg kell hagyni, hogy az Ubuntu installere messze túlszárnyalja a windowsét technológiailag. Habár grafikailag is nagyon sokat fejlődött, azért még bőven van hova neki. Nem értem azt sem hogy miért kell hogy én lássan egy 2 soros ablakban hogy éppen milyen linuxos commandokat hajt végre a telepítéshez … legyen egy másik terminálon, aki nagyon azt akarja nézni, nézze azt, de ne az installerben.

Aztán jött a gnome … hát le van maradva a KDE től az biztos. Először is ugyan azokon a problémákon végig kellett mennem mint a KDE nél a dupla monitorral, habár itt már mondhatni szakértő voltam Mosolygó arc 

Hát ez valamivel gyengébb a KDE nél. A Windows 7 theme nem annyira sikerült, főleg mivel az új Gnome felülbírálgatta mindenben, eltűnt a taskbar, stb … szóval annyira nem érte meg.

Az az érzésem már nagyon nagyon rég óta, hogy a Linuxos grafikus felületek azért ennyire bugosak és szétesősek, mert nagyon általánosak akarnak lenni. Mindent lehet bennük, bárhogy nézhetnek ki, és emiatt csak azok az alapok működnek megbízhatóan, amit a fejlesztők csinálnak, viszont ezek általában eléggé rondák. Míg a Windows ban minden kötött nincs theme zés, nem lehet mindent össze vissza állítgatni, addig a Linux ban teljes szabadság van, akár GTK környzetben QT –s alkalmazást is futtathatunk és emiatt az ablakok szétesnek, a betűk kilógnak …

Szóval levonva a logikus következtetést … a Linux olyan nehéz mint egy kacsa Mosolygó arc

Eléggé sok jó dolog van a Linuxban, technológiailag fejlettebb a Windows nál, Server felhasználásra pedig egyszerűen butaság bármi mást használni linuxon kívül. Viszont desktop gépre szinte teljesen alkalmatlan. Ha már Gnome-ot vagy KDE-t használunk akkor instabilabb mint a Windows, ha az alap telepítéstől már csak egy kicsit akarunk eltérni, akkor ahhoz komoly ismeretekre van szükségünk (Windows alatt az NVidia driver telepítője egy szép grafikus alkalmazás, aminél elegendő a Next gombot nyomogatni, Linux alatt le kell állítani az X servert, ami még nekem sem ment mert a KDE nem hagyta, majd olyan kérdéseket tesz fel, amit szerintem egyszerű halandó sose fog megválaszolni) nvidia_linux

Úgyhogy mindent egybe vetve én azt hiszem maradok Windows 7 fun, amíg ki nem jön a következő verzió Mosolygó arc de azért a tisztesség kedvéért adok még 1 esélyt a KDE nek (ja igen, mindent lehet állítgatni Gnome alatt, csak éppen a bejelentkező képernyőt nem, ami a narancssárga színével egyszerűen az őrületbe kerget … az interneten millió leírás van hogy az Administration –> Logon Screen Settintgs ben ezt könnyedég át lehet állítani … nos az Ubuntu ezen verziójában ez a panel teljesen máshogy néz ki, és nem lehet beállítani a kinézetet).

NADIRIM is up and running! :)

Igen igen igen! Végre itt van a NADIRIM! Amit remélem minden erre tévedő már jól ismer! Megkezdte működését a BÉTA, ami open, úgyhogy lehet jönni és játszani!

Nadirim

Igen ez az az MMORPG (juj de ezt még leírni is jó!) amin eddig dolgoztam (persze nem egy magam, de ez az én blogom Mosolygó arc)

Szóval ezt fejlesztettük először a Digital Reality majd a Twisted Tribe szárnyai alatt.

Nadirim_1

Hogy mi is ez pontosan? Remélem nem szegek meg semmilyen titoktartási szerződést Mosolygó arc de azt hiszem pár érdekességet (ami szerintem az, de lehet más dög unalmasnak fogja tartani), megoszthatok mindazokkal akik eme remekbe szabott blogot olvasgatják!

Először is a leglátványosabb elemről mesélnék kicsit, a grafikáról! Ki hitte volna, de a grafikusaink mind volt Stromregion-ös 2D grafikusok, és azt kell mondjam (habár nekik már mondtam), hogy egyszerűen elképesztő amit összehoztak. A grafika nagyon szép, a tárgyak, épületek, helyszínek szépen össze állnak, az itemek, karakterek mind mind úgy van megrajzolva, hogy huh .. le a kalappal! Hogy kicsit a DevBlogunkat is  hirdessem, pár linket megosztanék azokkal akik még nem látták:

Pár 2D –s karakter és Ilderim. Hát nem semmi munka na, bőven kárpótol engem a 3D elvesztéséért!

A grafika utáni második látványos elem, maga a kliens, ami teljesen Flash alapú (10.2 compatible), úgyhogy tényleg nem kell hozzá más, csak egy böngésző, amiben képes futni (ezt meg ne hallják a kliensesek, de egyszerűen hihetetlen mit műveltek Ők is!). Én Flashben ilyet még nem láttam. Valjuk be férfiasan a Frontierville ehhez képest sokkal ocsmányabb, a feature listája kb a tizede a Nadiriménak és hát sokkal sokkal jobban szaggat és eszi meg a gépet, mint a Nadirim (ja és ott nincs sok ezer másik user)

Jaj és hát akkor rá is térek a legérdekesebbre, a legjobbra, a legnagyszerűbbre! A szerverre Mosolygó arc bezaNadirim ám, kell oda craft ahol ilyesmit kell meghajtani. Ugye ez nem az első MMORPG project amiben vagyok, de az első céges és komoly. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen kemény meló egy ilyen szervert összetenni. Persze voltak komoly aggályaim a stabilitás és sebesség témakörökben, de szerencsére a kiváló (de valóban az) szerver fejlesztő Teamnek, ezek a kétségek teljesen elmúltak! Egyszerűen élvezet a szervert csinálgatni látni, ahogy élednek fel benne a dolgok, habár napi 8 órában egy fekete ablakban nézzük hogy rohannak a szürke betűk Mosolygó arc

Hajjaj, nem ejtettem szót a leglényegesebbről, amit sokan el szoktak felejteni. Ez a Design. Van jó pár designer-ünk, akik … hát a belüket lehet nem, de azért keményen dolgoznak azon, hogy a játék élvezhető legyen. Persze a rengeteg ötletet le is kell kódolni, úgyhogy aki most csak legyint kicsit Nadirim_kezdogondoljon bele, hogy a ma nagy nevek hol kezdték annak idején (amikor persze sokkal több lehetőségük is volt). Szóval ha most lennének is fenntartások (meglepő módon és magam is sokkal rosszabbra számítottam), akkor ezeket gyorsan hessegessük el, mert nagyon nagyon jó dolgokat találtak, találnak ki, csak győzzük Őket megcsinálni! Spoilerezni nem akarok, nem is szabad, de az tuti, hogy én fogok játszani a Nadirimmel, ami nagy szó, mivel az a játék amit általában az ember fejleszt azt a végére már utálja is Mosolygó arc.

Na de kicsit visszatérve a grafikára az nem tudom mindenkinek lejött-e hogy a kezdő hely egy repülő Inama templom, ahonnan láthatjuk az alant elterülő tájat! Én elmondhatom, hogy ott voltam, ott álltam az alkotó mögött amikor mindez készült és hát egy életre szóló élmény volt! Hihetetlenül jól néz ki, elképesztő, hogy valaki ennyire tudja, hogy mit csinál, amikor megrajzol egy ekkora valamit! Na a végén aranyba öntik a nevem a grafikusok Mosolygó arc 

További munkáik: http://nadirim.com/media érdemes rápillantani

 

Azt hiszem kibeszéltem magam, legközelebb lehet kicsit technikaibb témákat fogok felhozni, vagy sem Mosolygó arc

Addig is jó játékot mindenkinek: http://nadirim.com/

Grooveshark ?!?!

Hát eszembe is jutott valami, amit talán a zene kedvelő webezők örömmel fognak venni! Ez pedig a Grooveshark!

Ez a weboldal nagyon komoly! Rengeteg zene van rajta, képes minden féle asztali programmal szinkronizálni (habár nem értem hogy ez hogyan legális … ) és persze INGYEN hallgathatod a zenéket, amik fent vannak a weboldalon!

Grooveshark

 

Grooveshark - PhonesDe amin igazán meglepődtem, hogy mikor a BlackBerrym el felmentem a weboldalukra, hogy hátha azzal is tudok zenét lejátszani, akkor egyből jött, hogy hát mobil telefonnal vagyok, töltsem le a Grooveshark alkalmazást, és mi volt az első telefon típus, amit felajánlott? Hát persze, hogy a BlackBerry! Mosolygó arc

 

Szóval ajánlom mindenkinek, aki meló helyen, vagy éppen otthon szeretne zenét hallgatni! A regisztráció ingyenes, akár Facebook accountal is lehet pik pak regisztrálni, habár a zene hallgatáshoz nem kell. Viszont vannak bizonyos akcióik, amikért pontokat lehet gyűjteni a pontokért meg bizonyos szolgáltatásokat lehet kapni (már gyűjtöttem 2 kérdőív kitöltéssel 200 pontot Mosolygó arc)

Játék játék …

Huha, mi is jön most? Jahh igen, ide írom, hogy már megint jó ideje nem írtam ide semmit, pedig majd most huh de mennyire Mosolygó arc ezt most akkor ki is hagyom. Persze a rengeteg meló mellett nem sok mindenre jut idő, de azért sikerült megismerni 1 újabb MMORPG-t, méghozzá a RIFT et!

Meglepő dolog történt, miután “leszenvedtem” a trial verziót, méghozzá az, hogy … láss csodát, de megtetszett. Ugyan az a skill nyomkodós, rohangálós játék mint a wow, de eléggé messze van a wowban egyre uralkodó dankór szindrómától, azaz nem elég ha bután nézed a monitort és néha be spammolsz valami baromságot a world chatre, ahhoz hogy essen a legdurvább epic looooooot, itt azért van némi kihívás is már az egyszerű questeknél is. Például 4 mobbal nem fogsz elbírni egyes egyedül (legalábbis nem úgy, hogy az agyad 0.0000001% át sem használod).

A grafikára nem lehet panasz, az nagyon szép (jobban kidolgozottabb mint a wow, sokkal, sokkal komolyabb engine van alatta mint a DDO / LOTRO páros alatt) látszik rajta, hogy akik dolgoztak rajta azok nem hobbiból tolták. Sajnos ehhez is mérik, mert hát ugye 50 euro + a havi baja …

Hát kiderül, jelenleg jónak tűnik nagyon, nemsokára lejár a trial, remélem a párom még engedni foglya hogy játsszak vele Kacsintó arc 

Rift

 

Mi is történt még? … az a baj, hogy annyi minden van és annyira nincs időm leírni és állandóan elfelejtem Szomorú arc … persze mindig úgy vagyok vele, hogy majd jól elgondolkozom és majd holnap reggel akkor gyorsan leírom … amit aztán persze elfelejtek …

Sok érdekesség azért biztos nem … munka munka munka … de gyanítom erről nem nagyon akar senki sem hallani, csak csuda csupi szupi jó dologról …

Ahh! Emma … nahh igen, elvittük Emmát a nagyihoz (volt szomszéd kislánya Mosolygó arc). Persze megint alakított, ki más, ha nem Ő … tiszta anyja … mikor ment a légkondi, akkor fázott, miután kikapcsoltam (mert hát hajjaj, de tankolni kellett, megjegyezte, hogy hát neki melege van és folyik róla a víz Mosolygó arc tünemény Mosolygó arc

Na és ott az én drága … egyetlen … csodás … húgocskám is! Sikerült neki leérettségizni, ami hát vagy a magyar iskola rendszert minősíti … vagy inkább hagyjuk Kacsintó arc de mehet főiskolára! Szerencsére nálam annyira bejött Mosolygó arc De sebaj, mert találtunk neki lovas oktatást is, ha minden jól megy az idén megszerzi a papírt és oktathat is! Pont most volt a Fokus ban, hoyg egy Dubai lovas oktató fickót kérdezgettek (kint élő magyar) … szóval ha dől a lé, akkor le is sápolom Mosolygó arc

Velünk kapcsolatban nincs sok … mennek a dolgok, ami egyedül a Berninek köszönhető … kb most ásnának el az ukránok ha Ő nincs, úgyhogy mázlim van. Sajnos Ő is nagyon szenved a melegtől meg a későn haza érésektől, de megy a strandra … legalább pihen egyet én meg … dolgozhatok egy kicsit még Mosolygó arc

Sokat gondolkoztam azon is, hogy írok ilyen technológiai dolgokról is … játék fejlesztés, meg programozás, de erre van jó sok fórum, majd ha találok érdekességeket akkor lehet Mosolygó arc (persze, ha a blogot olvasók mind erről akarnak hallani, akkor írjátok meg!

Juj, azt is beszéltük a Bernivel, hogy a horvátországi tavalyi útról elkezdett írást befejezni … de hát az is sok idő, egyszerűen … bahh …

Szóval ennyi … néha már kicsit tanácstalan vagyok miről is írjak (ami velem kapcsolatos, és tudok is róla írni) … de azért próbálkozom Mosolygó arc