Il-2 Cliffs of Dover

Tudom már megint elhanyagolom a blogocskámat, és olyasmikről írok, ami nem sok embert érdekel, de hát ez az internet szabadsága Mosolygó arc és most is miről lesz szó? Hát nem másról, mint az Il-2 Sturmovik Cliffs of Doverről. Keresgéltem valami új háttérképet a desktopomra az eddigi WoW screenshot  helyett, és nem nagyon találtam normális Il-2 Wallpapert, persze a legjobb amit találtam a hivatalos oldalról való, de remélem, minden Il-2 rajongó talál valami jót itt.

Jöjjön hát a lista:

Egy eléggé komoly kép gyűjteményből, persze a legfontosabb A Bf-109E Bf-110 esek köteléke
Defiant a csatorna felett Defiant vs Bf-109 dogfight
Defiant vs Bf-109 dogfight 2 Hurricane
Bf-109 Cockpit Ju-88

Remélem van olyan ami tetszik! Ha találsz még jókat, vagy van saját, akkor írd meg ide egy postba!

Il-2 első patch

Hát eljött a pillanat, méghozzá igen korán, ami a kételkedőknek azt jelenti, hogy a játék nem a kellő színvonalú, a rajongóknak pedig azt, hogy egy újabb lökés a tökéletes repülőgép szimulátor felé.

Hát nem kevés dolgot javítottak a patchben, álljon itt pár komolyabb, vagy érdekesebb dolog, a teljesség igénye nélkül:

 • Solidshield et kivették a játékból, azaz nem kell 2 szer adni neki a serial számot, elég 1 szer, ami amúgy is automatikus. Olegék szerencsére nem izgulják szét magukat Mosolygó arc
 • Optimalizálták az épületeket, amivel javult az FPS nagyobb városok felett
 • A távoli fák renderjén javítottak (meg más vegetáción, gondolom ez is segít az FPS en kicsit)
 • Fejlesztették a blokkok betöltését, amitől javult az FPS
 • Lehet választani nem natív felbontást is (ami azt jelenti, hogy végre az én tv-m 1366×768 as felbontását is tudja!!!)
 • A cockpit render en javítottak, hogy ne süssenek át a csillagok meg a hold Mosolygó arc éjszaka … az egyetlen éjszakai próba repülésemen főleg arra figyeltem, hogy konkrétan semmit sem lehet látni …
 • Rengeteg repülőgépes fix jött, főleg Fiat G50 és BF-109
 • Sikerült betenni a hangerő szabályzót Mosolygó arc

Sajnos nem nagyon javult az a bug, hogy néha elmegy a vezérlés, habár most hogy próbáltam csak a gázkar ment el néha, de az is hamar vissza jött, szóval lehet ezen javítottak véletlenül.

 

Összességében én nem sok FPS javulást érzékeltem, sok a spike is repülés közben, ami nagyon zavaró sajnos és összesen csak 1 DB repülő (a sajátom) van bent, viszont ha jól érzékeltem, akkor nem nagyon számit, hogy van-e árnyék vagy sem, ami segíthet kiszúrni az ember mögött settenkedőket Mosolygó arc

Sajnos alacsonyan repülve még mindig nagyon kevés az FPS, és a megakadás is komoly problémát jelent 300-350 km/h ás sebességnél, főleg ha az ember még légi harcolni is akar, vagy netán földi célt támadni.

Il-2 Sturmovik: Cliffs of Dover

Talán sokan nem is tudják rólam, hogy mekkora Il-2 fan voltam annak idején. Rengeteget játszottam a játékkal, napi 10-12 órát évekig (igen, meló helyett is ezt toltam). A barátokkal reggel 8 kor keltünk (azaz Ágost keltett 8 kor Mosolygó arc), hogy mehessünk az Online War ba. Akkor még VEF, VEF2, VWF volt a menő, az első online háborúk, ahol a Luftwaffe és a Magyar Királyi Légierő kötelékében vettük fel a küzdelmet eleinte az Orosz Légierővel, majd az Angol – Amerikai vadászokkal. Sztálingrád és Caen már már az otthonunk volt, annyit repültünk felette, hogy ismertük az összes folyó kanyarulatot, minden utcát.

Aki talán nem ismerné az IL-2 Sturmovikot, annak elmondom, hogy ez a játék az 1C Maddox által fejlesztett, akkor is ultra hard core nak mondott 2. Világháborús repülőgép szimulátor volt, ahol 1939-1945 közötti repülőgépekkel harcolhattunk Európa ege felett. Majd jött kiegészítő, ahol a Csendes Óceáni frontra tekinthettünk be. Nekünk európai legényeknek ez egy 20-30 perces kitérő volt Mosolygó arc

Most eljött az az idő, amire mi kemény IL-2 ősök évek óta várunk. Oleg és az 1C Maddox már nagyon nagyon rég óta ígérte az Il-2 2. részét, ahol fejlesztik a modelleket, a tájat, az időjárást, a repülőgépek modelljét, a sérülési modellt, egyszóval mindent. Ahogy múlt az idő egyre kétségesebb volt számomra, hogy megjelenik-e valaha. Majd egyszer csak az 1C kiadta a Wings Of Prey-t! Azonnal megvettem leszedtem, ez az, itt az Il-2! … de nem … ez egy eléggé gyengére sikerült próbálkozás volt, amit az 1C csak kiadott, de azt hiszem eléggé komolyat buktak is rajta. De most 2011. 03. 31. én megjelent az Il-2 Sturmovik: Cliffs of Dover. Ez az Il-2 igazi, valódi 2. része, amit valóban az 1C Maddox fejlesztett. Természetesen ezt sem bírtam megállni, megvettem azonnal. Steam en le is jött szépen.

Nos, hát az első élmény nem volt túl pozitív. Gondoltam, hogy erős gép kell hozzá, de medium beállításon is játszhatatlan volt, annyira szaggatott, nem kezeli a tv-m spéci felbontását, a menü olyan borzalmasan ocsmány, hogy azt nehéz elfogadni.

Nah elkezdtem állítgatni, először a controlls ba mentem be, de mivel ott van 1 lenyíló menü kb. 10 elemmel, amiben kb. összesen 500 gombot kéne beállítani, inkább neki ugrottam a video nak (amúgy is azt kellett volna először Mosolygó arc)

Sikerült elérnem, hogy kb. médiumon fusson 30-40 FPS el átlagban:

Medium beállítás

 • Model Detail: High
 • Buildings Detail: Low
 • Land Detail: Medium
 • Forest: Low
 • Visual Effects: High
 • Damage decals: Medium
 • Buildings Amount: Low
 • Land Shading: Low
 • Grass: Off
 • Shadow: Off
 • Roads: On

és a legfontosabb: Anti-Epilepsy Filter: OFF

A fórumokon írták, hogy ezek okozzák a legnagyobb gondot, Olegék dolgoznak az erdő és a házak optimalizációján, illetve a multi core support tökéletesítésén, ami 2-4 szeresére növeli az FPS-t!

Hajrá!

 

Nahh de pattanjunk be a pilóta fülkébe!
Hát elállt a lélegzetem! Itt minden van, a fülke kidolgozása csodálatos, hihetetlenül szép és részletes. Minden mozog, pörög, forog, minden olyan, amilyennek lennie kell.

A Bf-109 esben nyitható a pilóta fülke kabinja, de ki lehet nyitni a kis ablakot is oldalt, ha éppen azt akarod (gondolom hasznos lesz, ha folyik az olaj Mosolygó arc)

Ugye mindent maxra tettem realisticben, úgyhogy 1 óra állítgatás, kattintgatás után még nem sikerült beindítani a motort! (kiemelném, hogy 4-5 évet Il-2 őztem előtte!)

Magneto 1+2, üzemanyag vezeték nyit, flaps nyit, kicsike gáz, és már jöhet is a motor indítása, figyelve a propeller állásszögre, az olaj és a víz hűtő állapotára. Felszállás közben folyamatosan a fordulatszámra, a hőmérsékletekre, miközben a gép durván húz balra … annak idején tv nézés közben felszálltam, néha még le is … most megizzadtam. Flaps, sebesség, hőmérséklet, fordulatszám, kerék, pálya, szélirány … kerék törik, gép csúszik Mosolygó arc de túléltem …

Pár képet csináltam is:

Felszállás előtt a fülkében:

shot_20110403_203342

Ilyen a gép kívülről:

shot_20110403_203455

Leszállás közben, alig volt lélekjelenlétem screen shotolni Mosolygó arc

shot_20110403_204058

és a leszállás után:

shot_20110403_204205

 

Egy szó mint száz … a Cliffs of Dover nem kicsit bugos jelenleg, rengeteg mindent kell optimalizáljanak, de ezt meg is fogják tenni, mert akarják a srácok és jön is a patch hamarosan (1 hét). Valóban HC … ULTRA HC játék, aminek én nagyon örülök, a 10-12 éves vért köpülő kislegények nagyon hamar uninstallálni fogják a játékot, viszont a komoly profik igen jó játékot kapnak! Aki szerette az Il-2 őt és nagyon nagyon komolyan is akarják venni ezt a dolgot, azoknak ajánlom! Akik kicsit lövöldözni akarnak, azoknak pedig nagyon nem ajánlom (nekik ott a Wings of Prey).

Hát ennyi, remélem hamarosan újra repülünk egy online fronton a teaivók ellen Mosolygó arc
Találkozunk a csatorna felett 5k-n!